Награда града Београда Владимиру Д. Јанковићу

Награда града Београда Владимиру Д. Јанковићу
05/11/2022

У Уторак, 19. априла свечано су уручене овогодишње Награде града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“. За област књижевности и преводног стваралаштва ову престижну награду добио је потпредседник УКПС, Владимир Д. Јанковић, за превод књиге Џ.Р.Р. Толкина „Прича о Берену и Лутијени“, који је у децембру 2021. године као најбољи превод из области поезије добио и најпрестижнију награду УКПС, „Милош ДЈурић“.

У име свих лауреата на свечаној додели овог реномираног признања у Скупштини града Београда Владимир Д. Јанковић одржао је следећи говор:

Даме и господо, Ваше екселенције, драги пријатељи,

Припала ми је велика част да прочитам ово слово захвалности у име свих лауреата награде која носи име нашег града и име великог српског средњовековног владара, деспота Стефана Лазаревића, који је својим Словом љубве у зидине ове данашње метрополе узидао оно без чега ниједно људско прегнуће нема ни смисла ни сврхе ни циља: љубав.

Сви смо листом почаствовани и дирнути овим престижним признањем које у себи сажима не само поштовање према ствараоцима из различитих области друштвеног живота већ и оно, тако драгоцено сазнање потребно сваком људском бићу: да је у средини у којој је родјено или у којој живи прихваћено и вредновано, цењено и уважавано.

Хвала свим члановима жирија који су прихватили нимало лак задатак да у мноштву стваралаца који дишу у Београду и за Београд одаберу оне чија су, пре свега, дела заслужила да буду овенчана овом угледном наградом која има дугу традицију и дубоко значење. Јер пре него што ће постати награда окруњена именом Стефана Лазаревића, ово признање дуго је трајало као реномирана Октобарска награда, а потом као Награда града Београда. То је награда са историјом, награда која много значи и свима онима који су је добили, као и свима који су за њу кандидовани, али, у исто време, и награда која много значи овом нашем вољеном граду – јер она је једна у низу потврдâ његове величине.

Ови свечани тренуци, кад нам наш град одаје признање, а ми пред њим стојимо захвални и испуњени љубављу, проћи ће као што пролазе сви тренуци. Али у свакоме од нас оставиће трајан печат и дубоко завештање: да наставимо да стварамо, да наставимо да се боримо, да тек сада, кад смо доживели овакву почаст, пружимо свој максимум, свако у својој области, а и сви заједно у целокупном животу овог лепог града и наше земље.

Хвала још једном, велико хвала.

Календар догађаја