Свечана додела награде “Матилда Трифуновић”

Свечана додела награде “Матилда Трифуновић”
13/11/2023

У уторак, 21. новембра, у 18 часова, у Удружењу књижевних преводилаца Србије у Француској 7 биће одржана свечана додела Награде „Матилда Трифуновић“. Ово признање утемељено је 2021. године, а додељује се за најбољи превод драмског дела са страних на српски језик објављен или на сцени изведен у претходне две године.

Награду додељују УКПС и Хуманитарна фондација „Храст“.

Матилда Трифуновић (1933–2005), преводитељка с немачког језика, у свет театра ушла је средином седамдесетих, као један од многих стваралаца из сенке који су свој таленат и енергију уградили у раскошни историјат БИТЕФ-а. Током наредних деценија сарађивала је с многим угледним позоришним личностима, као што су Мира Траиловић, Јован Ћирилов, Горчин Стојановић, Ненад Прокић… Превела је више драма и књига, поред осталог комаде „Последњи дани човечанства“ Карла Крауса и „Случај Хинкеман“ Ернеста Толера, те роман „Бели град“ Мила Дора.

Жири за доделу Награде „Матилда Трифуновић“ и овога је пута радио у саставу: Новица Антић, Бојан Јовић (председник) и Зорислав Паунковић. Чланови жирија били су пријатно изненађени великим бројем превода пристиглих на конкурс. Први добитник награде која носи име Матилде Бебе Трифуновић био је књижевни преводилац Реља Дражић.