Свечана додела награде „Матилда Трифуновић“

Свечана додела награде „Матилда Трифуновић“
13/11/2023

У уторак, 21. новембра, у 18 часова, у Удружењу књижевних преводилаца Србије у Француској 7 биће одржана свечана додела Награде „Матилда Трифуновић“. Ово признање утемељено је 2021. године, а додељује се за најбољи превод драмског дела са страних на српски језик објављен или на сцени изведен у претходне две године.

Награду додељују УКПС и Хуманитарна фондација „Храст“.

Матилда Трифуновић (1933–2005), преводитељка с немачког језика, у свет театра ушла је средином седамдесетих, као један од многих стваралаца из сенке који су свој таленат и енергију уградили у раскошни историјат БИТЕФ-а. Током наредних деценија сарађивала је с многим угледним позоришним личностима, као што су Мира Траиловић, Јован Ћирилов, Горчин Стојановић, Ненад Прокић… Превела је више драма и књига, поред осталог комаде „Последњи дани човечанства“ Карла Крауса и „Случај Хинкеман“ Ернеста Толера, те роман „Бели град“ Мила Дора.

Жири за доделу Награде „Матилда Трифуновић“ и овога је пута радио у саставу: Новица Антић, Бојан Јовић (председник) и Зорислав Паунковић. Чланови жирија били су пријатно изненађени великим бројем превода пристиглих на конкурс. Први добитник награде која носи име Матилде Бебе Трифуновић био је књижевни преводилац Реља Дражић.

Календар догађаја