Додељене награде „Бранко Јелић“ за 2023. годину

Додељене награде „Бранко Јелић“ за 2023. годину
30/11/2023

У просторијама Француског института у Београду одржана је свечана додела угледне књижевно-преводилачке награде „Бранко Јелић“ за најбоље преводе с француског језика, коју заједнички додељују Француски институт у Србији и Удружење књижевних преводилаца Србије.Наградa се додељује у три категорије: „Идеје“, за дела из области есејистике и хуманистике, затим „Фикција“, за романе, драмске текстове, поезију… и „Открића“ (књиге за младе, стрипови, графички романи, путописи, биографије).


Ове године награду у категорији „Идеје“ понео је књижевни преводилац Марко Божић за превод дела „О пореклу албанског национализма“ Натали Клејер (издавач „Академска књига“).

У категорији „Фикција“ награђена је Наташа Керац за превод романа „Аномалија“ аутора Ервеа Ле Телијеа, који је објавила новосадска издавачка кућа „Киша“.

Оља Петронић добила је награду у категорији „Открића“ за превод стрипа „Изногуд“ ауторског тандема Госини & Табари (издање „Чаробне књиге“).

Жири је радио у саставу: Милош Константиновић, Мелита Лого Милутиновић (председница) и Владимир Д. Јанковић.

Окупљене је поздравио први човек Института, Станислас Пјере, директор који је у свакодневицу и имиџ ове институције унео нову енергију и дух, а и српски му је из године у годину све бољи.

(Фото: Соња Филиповић)

Календар догађаја