Век од рођења Драгослава Андрића

Век од рођења Драгослава Андрића
28/03/2023

Ове јесени навршава се сто година од рођења Чачанина Драгослава Андрића (1923–2005), књижевника, преводиоца, антологичара, шаховског мајстора и афористичара. На његов ренесансни дух и широко стваралачко поље, бројну публику у Великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Чачку јуче су подсетили професори и ученици чачанске Економске школе, њихови пријатељи и сарадници.

Сасвим на трагу овог свестраног културног прегаоца, вече насловљено „Свашта о Сваштари и другим радовима” испуниле су најразноврсније теме. Смењивали су се скечеви разјашњених појмова из Андрићевог „Речника жаргона” и чувене „Сваштаре ‒ уџбеника нонсенса”. Од мајсторских превода поезије Огдена Неша до забавних дочаравања шаховских потеза, присутни су уживали у вечери које је одисало духом ведрине и проницљивости, а које је писац оставио као трајну инспирацију потоњим генерацијама.

Значајан део вечери, баш као и Андрићевог рада, заузела је музика. Извођењем песама Боба Дилана, групе „Пинк Флојдˮ, Бруса Спрингстина, али и домаћих бендова, ученици и професори подсетили су присутне на „Стерео стихове”, култну антологију преведене рокенрол поезије. О Андрићевом доприносу афирмацији тада нове, а увек младалачке струје у култури, кроз видео-поруке снимљене за ову прилику говорили су Пеца Поповић и Саво Стијеповић.

А најбољи доказ да је Драгослав Андрић својим стваралаштвом успео да докучи и свакоме приближи дух модерног, била је врло расположена публика свих узраста. Њихови аплаузи одали су почаст човеку који је недуго пред смрт, 2005. године, посетио 42. Дисово пролеће. Том приликом чачанској Библиотеци је поклонио око 400 књига из личне колекције, истакле су у завршници професорке Економске школе и организатори програма: Татјана Благојевић, Светлана Васојевић и Јасмина Обренић.

Календар догађаја